Miodowa granola z orzechami i solą morską

Granola to super-szybka i zdrowa propozycja śniadaniowa. Wystarczy, że podamy ją z jogurtem kokosowym, naturalnym czy po prostu świeżym mlekiem. Z tego przepisu uzyskacie ponad kilogram miodowej granoli. Miód idealnie zastąpi tutaj syrop klonowy czy melasę z daktyli. Jeśli chodzi o dodatki, dajcie się porwać fantazji! Owoce sezonowe, odrobina kwasowości, dodatek miodu kremowego i chrupiąca sól w płatkach. Pyszności!

 

Składniki:

  • 400 g płatków owsianych 
  • 100 g sezamu 
  • 100 g orzechów włoskich 
  • 100 g migdałów 
  • 100 g orzeszków ziemnych 
  • 180 g suszonych owoców (morele, żurawina, rodzynki) 
  • 50 g amarantusa ekspandowanego 
  • 200 g miodu płynnego 
  • 4 łyżki oleju
  • Dwie łyżki soli morskiej w płatkach

Krok po kroku:

  1. Rozgrzewamy piekarnik z termoobiegiem do 160 stopni.
  2. Wszystkie składniki, oprócz suszonych owoców i amarantusa, mieszamy razem w dużej misce.
  3. Zmieszane składniki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i umieszczamy w piekarniku na 20 minut.
  4. Po tym czasie dodajemy 2 łyżki miodu, wrzucamy suszone owoce i amarantus, po czym wkładamy do piekarnika na kolejne 15 minut.
  5. Gotowe! Ostudzoną granolę możemy przechowywać w słoiku.

Przepis przygotował dla nas Staś Bouffal z konceptu kulinarnego Kocharz.pl

Dodaj komentarz