Kolorowe marchewki karmelizowane w miodzie

Idealne jako przystawka lub dodatek do dania głównego. Poprzez potraktowanie jej niczym steka, użycie miodu, ziół i czosnku dodamy marchwii nowego smaku. Pamiętajcie, że dobrze rozgrzana patelnia to klucz do sukcesu. Naszym celem jest karmelizacja cukrów zawartych w marchewce. Dopiero na końcowym etapie dodajemy miód. Sama pomarańczowa marchew też nada się do tego idealnie.

Składniki:

500g
80g
główka
kilka gałązek
3 łyżki
50g
mała garść
pół łyżeczki

kolorowe marchewki
płynny miód
czosnek
świeży tymianek i rozmaryn
olej do gotowania
zimne masło
ulubione orzechy
sól drobna

Uwaga! Jeśli to możliwe, wybierzmy patelnię żeliwną bez żadnych plastikowych części. Może to być również metalowy garnek lub rondel. Jeśli nie masz takich naczyń, pamiętaj aby przełożyć usmażone marchewki na blaszkę, gdy przejdziesz do punktu 6.

Krok po kroku

  1. Marchewki myjemy i obieramy, kroimy na równe części. Wrzucamy do miski.
  2. Rozgrzewamy piekarnik z termoobiegiem do 180°C.
  3. Do warzyw dodajemy odrobinę oleju i sowicie solimy. Dzięki niemu sól pozostanie na marchewkach.
  4. Na rozgrzaną patelnię dodajemy odrobinę oleju, główkę czosnku przekrojoną na pół, świeże zioła.
  5. Smażymy marchewki 3-4 minuty na średnim ogniu do uzyskania równomiernej karmelizacji. Fioletową marchew smażyłem osobno, by nie zabarwiła tych pomarańczowych. Obracamy na drugą stronę, dodajemy zimne masło, pozostawiamy na ogniu przez kolejne 2 minuty.
  6. Gasimy ogień, dodajemy cały miód. Mieszamy. Przykrywamy patelnię przykrywką lub folią aluminiową. Wkładamy do piekarnika na około 10-15 minut.
  7. Posypujemy posiekanymi orzechami, gotowe!

Przepis przygotował dla nas Staś Bouffal z konceptu kulinarnego Kocharz.pl

Dodaj komentarz